Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Új lehetőség a skizofrénia kezelésében

 

Már hazánkban is elérhetõ az az új gyógyszer, mely a skizofrénia kezelésében forradalmi jelentõségûnek számít. Az ún. atípusos antipszichotikum-injekció jelentõsége abban rejlik, hogy ez az elsõ olyan, tartós hatású gyógyszer, mely korszerû hatóanyaga és kedvezõ mellékhatás-profilja révén egyesíti a korszerû gyógyszeres terápia és a tartós hatású injekciós kezelés elõnyeit.

 

A skizofrénia a népesség körülbelül egy százalékát érintõ, általában a 15-30. életévben kezdõdõ idegrendszeri megbetegedés. A betegség kiváltó oka biztosan nem ismert: öröklõdés, idegfejlõdési zavarok és környezeti tényezõk mind szerepet játszhatnak kialakulásában. A skizofrénia a gondolkodás, az észlelés és az érzelmi reakciók jellegzetes megváltozásával jár, így az egész személyiség megváltozását okozva általában súlyos kihatással jár a beteg mindennapos funkcionalitására, alkalmazkodóképességére, társas kapcsolataira.

Kép

Hazánkban mintegy százezerre tehetõ a skizofrén betegek száma. Megfelelõ gyógyszeres kezelés és szociális gondoskodás esetén ezek az emberek ismét beilleszkedhetnek a közösségbe, feltéve, hogy ezt a körülmények és a rendelkezésre álló terápiás eszközök lehetõvé teszik.

A hétköznapi életéhez visszatérni vágyó skizofrén betegnek csak tünetmentes állapotban lehet esélye arra, hogy az egészséges emberek ismét befogadják maguk közé. A sikeres társadalmi beilleszkedést a páciensek állapotának romlása, a tünetek kiújulása jelentõsen korlátozhatja. A visszaesések megakadályozása érdekében a betegek többségének folyamatos gyógyszeres kezelésre van szüksége.

 

A terápiás együttmûködés

A rendszeres gyógyszerszedésre kényszerülõ skizofrén betegek és hozzátartozóik számára komoly nehézséget jelent a kezelés folyamatosságának biztosítása. A gyógyulási folyamat eredményességét alapvetõen befolyásolja, hogy a páciens mennyire tartja be a terápiás elõírásokat.

Kép

A kezelés sikertelenségének leggyakoribb oka a terápiás együttmûködés hiánya, amely irodalmi adatok szerint a visszaesések közel feléért felelõs. A skizofrén betegek 80%ánál tapasztalható részleges terápiás együttmûködés többnyire a gyógyszerszedés elmaradásában, elutasításában vagy rendszertelenné válásában nyilvánul meg.

Az antipszichotikus kezelés elhagyásának idõtartamával arányosan egyre növekszik a visszaesések, illetve a kórházi újrafelvételek rizikója: a gyógyszerszedés 30 napon túli elhagyása kb. négyszeresére növeli az ismételt kórházi kezelés kockázatát. Minden egyes visszaesés tovább rontja a betegség prognózisát, növeli a család és a gondozó terheit, az egészségügyi források igénybevételét.

 

Gyógyszeres kezelés

A gyógyszerpaletta bõvülésével mind korszerûbb készítmények segítik az eredményes gyógyulást: a régebbi, hagyományos típusú gyógyszerekhez képest komoly elõrelépést jelentett a hazánkban 1995-tõl forgalomban lévõ új, atípusos antipszichotikumok megjelenése.

Kép

Ezek a gyógyszerek már nemcsak a betegség pozitív tüneteit (téveszmék, érzékcsalódások, bizarr magatartás) befolyásolják kedvezõen, hanem a negatív tünetek (szociális visszahúzódás, érzelmi elsivárosodás) kialakulását és progresszióját is megakadályozzák, kevesebb a mellékhatásuk, ezáltal jobb életminõséget biztosítanak a betegek számára.

 

Az új gyógyszer elõnyei

A szkizofrén betegek kezelésére már Magyarországon is rendelkezésre álló új, atípusos antipszichotikuminjekció régóta várt áttörést hozott a betegség kezelésében. Innovatív gyártási technológiájának köszönhetõen egyesíti magában a korszerû hatóanyag és a biztos gyógyszerbevitel terápiás elõnyeit.

Kép

Ezt a készítményt a mindennapos gyógyszerszedéssel szemben csak havonta kétszer szükséges a betegnek beadni, ezáltal alkalmazása jelentõsen elõsegíti a kezelés folyamatos fenntarthatóságát. A betegek is elõnyben részesítik a kényelmes alkalmazás miatt.

Az eddig végzett klinikai vizsgálatok a kezelt betegeknél jelentõs csökkenést mutattak ki a kórházi újrafelvételek számában. A visszaesések biztosabb megelõzése, és az új terápiával számos betegnél elérhetõ folyamatos tünetmentesség újabb esélyt ad a betegeknek személyes céljaik minél teljesebb eléréséhez és ahhoz, hogy a társadalom, a közösség aktív, közremûködõ tagjai maradjanak.

 

 

Kép  

 

 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

kovrobi69@gmail.com

(Robi, 2016.11.08 18:44)

Kérések, és kérdések vannak, de ahogy látom válasz az egy sincs.
Pedig a skizofrén családtaggal együtt élő családok helyzete rendkívül
kritikus, és rendszeresen elviselhetetlen. Nálunk még a szakorvos sem hajlandó szinte semmilyen segítséget adni, a nyomorúságos, havi egy
gyógyszer felíráson kívül. A rehabilitációs intézetek tele vannak, de oda
meg csak kényszerrel lehetne elvinni a beteget belátó képessége hijján.
Miközben a válaszokat keressük reménytelenül az életünk tönkre megy
ugyanis nem tudunk 24 órás felügyeletet adni, a gyerekünk mellé. Továbbá nem vagyunk szakképzett ápolók sem.

Re: kovrobi69@gmail.com

(Baltazár Antal, 2016.11.28 12:12)

Én egy németországi csoportot figyeltem meg akik itt nyaraltak. Azt a törődést és gondoskodást még soha nem láttam sehol. Ezekkel az emberekkel foglalkozni kell, hiszen a közösség gyógyító ereje pótolhatatlan. Sajnos nálunk képmutatóan törődnek az elmefogyatékos és idegileg sérült emberekkel, bezárják egy intézetbe mint egy börtönbe.

Bővebb infót keresek

(Hajni, 2009.05.16 09:05)

Én is szeretnék többet tudni, de sehol nem láttam ennek a gyógyszernek a nevét! Ha valaki tudja, írja már le! Köszönöm

Re: Bővebb infót keresek

(Mucha János, 2013.08.29 08:30)

Re: Bővebb infót keresek

(Marta, 2014.10.04 06:58)

az injekcios kezelesrol szeretnek tobbet tudni esetleg a nevet??

budapest

(segítség, 2014.04.07 23:30)

ezeken az oldalakon lehetetlen informálódni, mind szenzációhajhász totál üres bemásolt cikkek hírérték nélkül. jellemző.

Javaslom a Wikipedia -t , és a Pubmed -et. Ezutóbbi profi szintű.

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/?term=schizophrenia

http://hu.wikipedia.org/wiki/Skizofr%C3%A9nia

szivesen.

2700,cegléd kinizsi u 13

(székely miklósné, 2012.01.23 18:09)

Tizenkét éve skizofrén fiam egyre agresszívebb,gyógyszereit nem,vagy többszörös napi adaggal veszi be.Tör,zúz,már nincs ép ajtózár a lakáson,tegnapi napon nadrágszíjjal,majd 1m vaslánccal fenyegetőzött,és hogy ránk robbantja a házunkat a gázvezetékről.mert nem kapott 5000-Ft-ot,persze italra költi,és gyerekes elektromos cikkekre.Sajnos rendőri segítséget kellett kérnünk,hogy megfékezhessük a dührohamát,bilincsben szállították el a mentők,rendőri kísérettel.Rettenetes ezt megélnünk,még ma is sokkhatás alatt vagyunk az átélt rettegés pillanatai miatt.Baj,hogy nincs hosszútávon segítség,hogy ez ne ismétlődhessen meg.Egyetlen lehetőség is ha lenne,kérem a tájékoztatásukat!Köszönettel,és tisztelettel ! Székelyné Ili.

neveryevadr@t-email.hu

( Dr Névery Éva, 2010.02.28 17:49)

Mi a teendő ha a skizofren beteg nem hajlandó orvosi segítséget igénybe venni? Családja pedig fordult házi orvoshoz és pszichiáterhez is de ők azt javasolják hogy a beteg jelenjen meg náluk. A család már három éve az egyre veszélyesebb tüneteket produkáló családtagjukat kénytelenek elviselni.
Van valami megoldás ? üdvözlettel Névery Éva

Sibill@freemail.hu

(Sibill, 2009.07.24 23:19)

Mai történet: Anyám kb 16 éves kora óta skizofrén.Egy család gondozott nagyrészt, a nagymama fizetett utánam a családnak .Mára 5 diplomás versenyszférában dolgozó nő vagyok,aki miután szembesült az anyja betegségével két pszichológussal kontrolláltatta hogy nem beteg és nincs hajlam.Azt a kort már túlhaladtam ami még a betegség kialakulását esélyessé teszi.Anyámról én gondoskodom, akinek nincs betegségtudata,így sem a gyógyszeres, sem az injekciós kezelést nem veszi igénybe, csak rendőri segédlettel..ami viszont lelkileg nagyon megterhelő számomra, így kizárólag akkor kérek segítséget ha már kétségbeejtő a helyzet.
Mivel több éve nem sikerül a babavállalás, és már a lombik is kudarccal zárult, ezért petesejt donorral indulnék neki egy újabb "lehetőségnek". Szeretném jogilag biztosítani magam, ezért úgy gondoltam kérek a Szombathelyi Ideggondozótól igazolást, hogy az anyám ebben a betegségben szenved, mivel a törvény ezáltal lehetővé teszi a donor igénybevételét.
Telefon 2009.07.24-én 13.20 perckor.Érthetően elmondom,hogy igazolást kérek anyám állapotáról a lombik probramhoz.Válasz : Van nálunk Önnek kartonja? Csak akkor adunk ki bármilyen igazolást, ha önnek van kartonja nálunk.Augusztus 13-án jöjjön és elöször tesztet ír.Kérdezem miért kell tesztet írnom az anyám állapotát igazoló papír eléréséhez.Válasz mivel nem jár az édesanyja rendszeresen a gondozóba, ezért valahogyan információt kell szereni az édesanyja állapotáról.
Tehát kartont állítank ki rólam mint hozzátartozóról és tesztet írok, ebből a tesztből pedig az anyám állapotát fogják megállapítani.Mindezt egy telefon közelébe engedett munkavállaló tájékoztatásából tudtam meg.
Logikalilag, szókincs használatot illetően hasonló felépítettségű beszélgetést a 25 éve skizopfrén beteg anyámmal szoktam folytatni. 2009.július

varga

(piliscsév, 2009.01.27 20:29)

Ja még csak annyit, hogy az elmélet az mind szép és jó, csak a gyakorlatban nem működik semmi. Mert én úgy vettem észre, hogy a beteg az csak a hozátartozónak beteg a Doktoroknak meg csak kisérleti alany és akkor még ennek örüljünk is.

piliscsév

(varga , 2009.01.27 20:24)

Nekem a fiam esett vissza, de Ő nem magától hagyta abba a gyógyszert hanem orvosa tanácsára. most Ő is már több, mint 1 hónapja kórházba van.
Sajnos én sem találok senkit aki segítene nekem.

2091 Etyek ovoda ut 16

(Loyd Anna, 2008.10.25 08:49)

Hozzá szolni nem tudok inkább segitséget szeretnék kérni.Szeretnék többet tudni erröl a gyogyszerröl.és az azonnal oldodo tablettárol.Ki irhatja fel vagy vény nélkül is kapható?A férjem szenved schizophreniaban.Jelenleg is a Székesfehérvári pszihiátrián kezelik kevés eredménnyel.3-rom nap alatt gyogyszeres kezelés mellett ujbol vissza esett bent a korházban.