Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Nem sok hasznuk van az antidepresszánsoknak

2008.06.24

 

 

Nem sok hasznuk van az antidepresszánsoknak

Egy klinikai adatokat elemző vizsgálat szerint az antidepresszánsok szedése a legtöbb beteg számára nem sok tényleges előnnyel jár. A Hull-egyetem kutatói 47 klinikai kísérlet eredményeit tekintették át, és megállapították, hogy az antidepresszánsok valójában csak a súlyos depresszióval küszködők egy kis csoportjának segít.

 
A két legnépszerűbb hangulatjavító, a Prozac és a Seroxat gyártója azonban nem ért egyet az eredménnyel. A Seroxatot előállító GlaxoSmithKline szóvivője szerint a vizsgálatban csak a rendelkezésre álló adatok kis része szerepelt, a Prozacot forgalmazó Ely Lilly illetékese pedig így nyilatkozott: – széles körű és nagy mennyiségű orvosi tapasztalat mutatja, hogy hatásos antidepresszánsról van szó.

A kutatók elfogadják, hogy sokan azt hiszik, segít nekik a gyógyszer, de állítják, hogy ez lehet placebó-hatás is, amikor az emberek azért érzik jobban magukat, mert azt hiszik, a gyógyszertől javult az állapotuk.

A kutatók a Nagy-Britanniában vényre kapható gyógyszerek közül a Prozacot (fluoxetin), a Seroxatot (paroxetin) vizsgálták. Ez mindkettő ún. szerotonin reuptake inhibitor (SSRI), de elemezték az Efexor (venlafaxin) nevű gyógyszer hatását is.

Angliában 2006-ban 31 millió vényt írtak fel antidepresszánsokra, bár a hivatalos irányelvek szerint nem ennek kellene lennie az első megközelítésnek.

Szakemberek állítják, hogy az emberek túlzott mértékben támaszkodnak a hangulatjavítókra, amikor pedig egy sor más megoldás is létezik. A beszédterápia és a testmozgás, valamint más kezelések igen hatásosak depresszióban.

Kép

A kutatók felhívják azonban az antidepresszánsokat szedők figyelmét, hogy orvosi ellenőrzés nélkül, önkényesen senki se hagyja abba a gyógyszer szedését