Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Munkanélküliség, hajléktalanság, öngyilkosság

2008.05.26

Munkanélküliség, hajléktalanság, öngyilkosság - Pszichiátriai eset van, kezelés nincs

 

Egymillió embernek vannak alkoholproblémái, mintegy százezer a skizofrének, ugyancsak százezer a mániás depressziósok száma és mellettük mintegy félmillió ember mutat másféle pszichiátriai tüneteket.

Forrás: Népszabadság

 Kép

Becslések szerint ma minden negyedik honfitársunk pszichés problémákkal küzd, de a betegek jelentős része el sem jut a szakemberekhez, s a diagnosztizált eseteknek is legalább a fele kimarad az ellátásból.

Gyógyszeres kezelés nélkül a magyar egészségügyet elég nehéz megúszni - mondja ironikusan Németh Attila, a Magyar Pszichiátriai Társaság elnöki várományosa. Ezzel arra utal, hogy Magyarországon elsősorban a gondozás, a betegek nyomon követése megoldatlan, a pszichoterápiai gyógymód a finanszírozás gondjai miatt szinte ismeretlen: az ellátás az ország jelentős részén mindössze a gyógyszerek felírásából áll. A helyzet katasztrófális: hiányzik a minimálisan szükséges pszichiáterek fele, a krónikus ellátás és a gondozás szinte teljességgel megoldatlan, az intézményi helyekre nem ritka hogy akár nyolc-tíz évet is várni kell.
Mintegy nyolcszáz pszichiáter hiányzik a rendszerből. Vannak országrészek, ahol egyetlen szakember legfeljebb egy gyakornokkal lát el akár egy egész megyét. Ilyen például Borsod, ahol egészen tragikus a helyzet - mondja Németh Attila, aki szerint a rászorulóknak semmi esélyük sincs eljutni a megfelelő kezelést adó helyekre.
Kép
A legnagyobb gond az, hogy aktív kórházi ágyakat foglalnak el ezek a betegek, ahelyett, hogy gondozó intézményekbe kerülnének. Egy idős, demens betegnek csak az idősotthonban, vagy egy hagyományos kórházi ágyon jut hely, de például egy krónikus skizofrén páciensnek is nyolc-tíz évet kell várnia, hogy egy ápolási helyre bejusson - mondja a pszichiáter.
A betegek hozzátartozóit tömörítő szervezet vezetője, Molnár István szerint újabb gond, hogy még a családok, vagy segítők sem igen kapnak támogatást, s így mind több skizofrén marad magára
Kép
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.