Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Brit tudósok kutasásai szerint a rossz jegyek figyelmeztethetnek a skizofréniára

2008.07.14

 

Svéd kutatók több mint 900 ezer, 1973 és 83 között született svéd gyerek adatait vizsgálták át és megállapították, hogy azoknál, akik az érettségi megfelelőjén kettes-hármas ("E" ) jegyet kaptak, a skizofrénia kifejlődésének esélye kétszer akkora, mint a jobb jegyeket szerző osztálytársaiknál.  Kép  

A londoni King's College pszichiátriai intézete és a svéd Karolinska intézet tudósai 15-16 éves svéd diákok adatait nézték át, majd ezt összevetették a pszichotikus rendellenességekkel kórházi kezelésre beutalt 17 évesek adataival. 

Egy átlagos felnőtt esélye a skizofréniára 7 a százezerhez, míg az "E" jegyet szerző tinédzserek kockázati száma ennek a kétszerese. A legrosszabb tanulók esélye az átlagos szint négyszeresére nőtt felnőttkorukra. A kutatók szerint a figyelem hiánya, az érdektelenség, memóriaproblémák, a kreativitás, szervezettség, szorgalom hiánya mind szerepet játszhatnak a folyamatban.

A Rethink, egy brit mentálhigiénével foglalkozó jótékonysági szervezet www.rethink.org  szerint azonban a skizofrénia kifejezetten a magas intelligenciahányadossal rendelkezők betegsége, nem az alacsonnyal bíróké.

A skizofréniában szenvedők gyakran hallanak hangokat és élnek át paranoiás érzékcsalódásokat, amely először késő tinédzserkorban, vagy a betegek húszas éveinek elején jelentkezik.

 

Pszichológiai Orvostan (Psychological Medicine)      
www.journals.cup.org/action/displayJournal

Kép

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.