Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


A skizofrénia tüneteinek hatékonyabb megjósolása

2008.07.26

A skizofrénia tüneti

A skizofrénia tünetei sokfélék és nagyon változatosak lehetnek. Vannak betegek, akiket bizarr és kellemetlen hallucinációk gyötörnek, másokat üldöztetéses téveszmék sújtanak, és olyanok is vannak, akik úgy érzik, gondolataikat kívülről szabályozzák és tetteiket külső erők irányítják.

Ha lehetséges volna előre megjósolni a tüneteket a skizofrén betegeknél, sokkal egyszerübb lenne személyre szabott és hatékonyabb kezelést biztosítani.

Brit kutatók szerint az agy tevékenység mintáinak elemzése segíthet előre megjósolni, milyen típusú skizofrén tüneteket élnek majd meg a betegek az elmebetegség kitörésekor.


Kép Önkéntesek egy csoportjának skizofrénia-szerű tüneteket okozó ketamint vagy placebot adtak, ezt követően változatos feladatok végrehajtására kérték őket. Néhány hét múlva megismételték a kísérletet, de ezúttal azoknak az önkénteseknek, akik megelőzőleg ketamint adtak, ezúttal placebo jutott, és fordítva. A teljesítendő feladatok azonosak voltak.

A kutatók MR-vizsgálattal figyelték az önkéntesek agyi aktivitását a feladatok végrehajtása elött és közben is. Arra az érdekes megfigyelésre jutottak, hogy a placebo hatása alatt, az egyes feladatok végrehajtása közben regisztrált agyi aktivitás előre jelezte, hogyan viselkedtek a későbbiekben, ugyanezen feladatok közben a betegek, immáron a ketamin hatása alatt.

Azok a résztvevők, akiknél placebo bevétele után a hangok zörejének elképzelése közben a homlok- és halántéklebeny területén észleltek élénk tevékenységet, a többiekhez képest nagyobb valószínűséggel tapasztaltak furcsa hallucinációkat ketamin hatása alatt.

Kép Más résztvevők, akiknél egyszerű mondatok befejezésének megkísérlése közben észleltek nagyobb aktivitást ezeken a területeken, a többiekhez képest többen tapasztaltak megzavart gondolatokat a ketamin hatása alatt.

A felfedezés egyrészt segíthet a betegek egyére szabott kezelésének beállításában, másrészt megmutatja, mi áll a skizofrén betegek által produkált ijesztő és gyakran misztifikált tüneteinek hátterében.