Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


A skizofrén betegek egy részéből időközben hajléktalanok lettek.

2008.05.26

Közel hatszáz pszichiátriai betegnek veszett nyoma

 

Legalább 5-600 pszichiátriai betegről nem tudnak az orvosaik, mert a pszichiátriai intézet bezárása óta nem járnak vissza a kötelező kezelésekre, ez a betegek 1-2 százaléka. Ennyivel csökkent a skizofrénia elleni gyógyszereket kiváltók száma az egészségbiztosító adatai szerint is.

 

Összesen 5-600 skizofrén beteg eshetett ki az egészségügyi rendszerből. Németh Attila pszichiáter azt mondta, hogy ezek a betegek nem mennek el új orvoshoz, új kórházba, és többségüket megtalálni sem lehet, mert időközben hajléktalanok lettek. Ez az eddig kezelt skizofrének 1-2 százaléka. Pedig szükségük lenne a kezelésre, mert sohasem gyógyulnak meg. Elmondása szerint a skizofrén betegeknél nem alakul ki a betegségtudat, így ha kezelés nélkül marad, visszatér, hogy hangokat hall, és jönnek a téveszmék.

Az orvos szerint az új pszichiátriai osztályokon ráadásul nagy a zsúfoltság, és a betegeknek sokat kell várnia a rendeléseken, mert orvosból és férőhelyből is kevesebb maradt.
Kép
Az egészségbiztosító adatai szerint is tavaly körülbelül 1-2 százalékkal kevesebben és körülbelül 10 százalékkal kevesebb gyógyszert váltottak ki. Molnár Márk, az OEP gyógyszerügyi főosztály-vezetője azt mondta, a 2007-es adatok birtokában kell elvégezni azt a vizsgálatot, amely cáfolja, vagy alátámasztja ezt, vagy kimutatja, hogy kik azok, akik kimaradhattak az ellátásból.

Az egészségbiztosítóban azt ígérik, néhány héten belül el is készül ez a vizsgálat
.

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.