Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


A gyermekkorban elszenvedett bántalmazás felnőtt korra skizofréniát okozhat.

2008.07.15

Hammersley és Read azzal érvelnek, hogy 40 vizsgált esetükben a skizofréniával diagnosztizált betegek kétharmada elszenvedett gyermekkorában hasonló bántalmazást, és ez tekinthető a betegsége egyik, ha nem a főokának.

Kép
Másik, amire hivatkoznak, irodalmi adat: 13 vizsgálatból az derült ki, hogy az ezekben résztvevő skizofrén betegek között is igen magas volt a gyermekkori szexuális vagy fizikai abúzus (visszaélés) aránya (51-97%).Természetesen, nem minden skizofrén beteget bántalmaztak gyermekként, és nem minden gyermek, akit bántalmaztak, lesz pszichiátriai beteg felnőttkorában.


Sőt, még a skizofréniára hajlamosító génnel születetteknek sem kell skizofrénnek lenniük. Erre mutat az a vizsgálat, amely skizofréniában szenvedő anyák örökbefogadott gyermekeinek sorsát követte.


A géneknek van szerepük a betegségben, de egyedül, egymagukban nem hibáztathatók a betegségért, nem lehet azzal elintézni a dolgot, hogy fizikai defekt, fizikai szert (gyógyszert) kell felírni rá - érvelnek a kutatók.

Kép
Kevéssé valószínű, hogy a gyógyszer segít, amikor ténylegesen másfajta terápiára volna a betegnek szüksége.


A kutatók azt ajánlják, hogy ne írjanak fel automatikusan valamilyen gyógyszert a jelentkező betegnek a pszichiáterek, hanem előbb részletesen kérdezzék ki, nem szenvedett-e el bántalmazást, és gyakrabban irányítsák pszichológushoz kezelésre.